top of page
IMG_0345.jpg

Numită și „Perla Transilvaniei”, Băile Tușnad este una dintre cele mai frumoase staţiuni montane nu numai din judeţul Harghita, ci şi din ţară, aceasta fiind declarată oraş în anul 1968. Este considerat cel mai mic oraș din România. Staţiunea, de importanţă internaţională, se află într-un loc deosebit de frumos, pe versantul vestic al masivului vulcanic Ciomad, în defileul Oltului la 656 m altitudine, în mijlocul unor păduri de brazi şi foioase, având un aer deosebit de curat, foarte bogat în ioni negativi. Contextul geografic şi bogăţia factorilor terapeutici naturali, bioclima, numeroasele surse de ape minerale, gazele naturale şi apele termale au favorizat dezvoltarea balneologiei de specialitate medicală de tip conservator prin care se folosesc factorii naturali de cură. Masivul Ciomad este una dintre cele mai tinere formaţiuni vulcanice din Carpaţi. Fenomenele vulcanice în zona Tuşnadului au avut un rol important în formarea şi dezvoltarea staţiunii. Prezenţa emanaţiilor de dioxid de carbon şi a apelor minerale au permis practicarea tratamentelor terapeutice şi au creat condiţiile ca oraşul să devine o staţiune balneoclimaterică importantă. Oltul este cursul de apă principal al staţiunii, iar Lacul Ciucaş, care este plasat în mijlocul staţiunii, a fost creat în scop turistic. Pe malul lacului Ciucaș se află și Centrul Wellness Tușnad (bază de tratament și relaxare). În afara hotelurilor mari care, de asemenea, dispun de centre spa și wellness, în prezent, staţiunea dispune de o bogată varietate de posibilităţi de cazare, care oferă un confort mărit la preţuri accesibile. Se dorește ca toate cele sus menționate să reprezinte un punct forte pentru turismul balnear, astfel încât stațiunea să-și redobândească numele de „Perla Transilvaniei” sau de „Mica Elveție” cum a mai fost denumită în trecut.

Factorii naturali de cură ai staţiunii sunt: Clima – climatoterapia (emanaţii tonice stimulente, aeroioni negativi şi aerosoli – bioclimat relaxant, sedativ); Apele minerale – carbogazoase, clorurosodice, calcice, magneziene, feruginoase, bicarbonate, hipotone – folosite în mod tradiţional pentru efectele lor vasodilatatoare în profilaxia, terapia şi recuperarea bolnavilor cardiovasculari – cură externă, cură internă. Pentru cură internă, centrele spa utilizează apa minerală carbogazoasă de la izvoarele nr. 2, 3 și 4. Accesul este liber și nu se percepe tarif. Pentru cura externă sunt folosite tratamentele balneare. Apa minerală de la izvoarele nr. 7 şi 8 care este captată prin conducte ajunge în bazele de tratament, unde este utilizată în bazine şi la băi individuale în căzi; Gazele naturale – Mofeta reprezintă emanaţii naturale de dioxid de carbon, gaz uscat. Ele sunt legate de vulcanismul din zona Carpaţilor Orientali şi sunt valorificate în cura balneară. Mofeta naturală folosită în scop terapeutic la noi în ţară este un fenomen unic în lume. Aplicarea tratamentului cu gaz mofetarian se face colectiv în încăperi special amenajate, care au forma unui „circ roman” cu o zonă declivă umplută cu gaz mofetarian, înconjurată de trepte la diferite niveluri, care permit bolnavilor să se plaseze în ortostatism la nivelul indicat pentru a cufunda corpul în gaz, de obicei până la brâu. Tratamentul la mofetă se face numai pe baza recomandării şi pe baza programului stabilit de medicul de specialitate din staţiune. Efectele sunt produse de acţiunea dioxidului de carbon rezorbit prin tegumente, la care se adaugă efectele dioxidului de carbon inhalat, ca şi efectele aeroionizării crescute. Utilizarea gazului mofetarian în practica medicală se justifică prin posibilitatea folosirii exclusive a proprietăţilor gazului de dioxid de carbon, prin eliminarea presiunii hidrostatice, a factorului termic şi micromasajului bulelor de gaz ce se supraadaugă în baia cu apă minerală carbogazoasă. Indicaţiile terapeutice ale mofetei sunt asemănătoare cu cele ale balneoterapiei.

Wellness Tusnad

Wellness Tușnad o fost deschis pe data de 21 decembrie 2013. Este situat în centrul stațiunii balneo-climaterice Băile Tușnad, lângă Lacul Ciucaș. Este un complex pentru petrecerea timpului liber, ce întrunește toate condițiile unui centru wellness de ultimă generație, fiind o destinație ideală pentru petrecerea timpului, indiferent de sezon și de vârstă. Se întinde pe o suprafață de 2044mp acoperită și 200mp deschis. Capacitatea maximă a clienților care folosesc serviciile unității la un moment dat, este de 200 de persoane. Wellness Tusnad are: -Bazin pentru copii -Jacuzzi -Bazin de înot -Bazin cu apă termală -Sauna -Massage

bottom of page